donderdag 17 januari 2013

Mens en samenleving: belangrijkste kenmerk van onze samenleving


Wat is volgens jou het belangrijkste kenmerk van de samenleving waarin wij leven?

Volgens mij is het aspect tijd een heel belangrijk kenmerk van onze samenleving. Ik zie het eerder als negatief. Iedereen zit tegenwoordig in tijdsnood. We worden overrompeld door deadlines en afspraken en het is de bedoeling dat je overal op tijd komt. Geen wonder dat vele mensen kampen met stress of migraine.

Wanneer kan men tegenwoordig nog eens zeggen: ‘’Ik heb alle tijd van de wereld.’’, bijna nooit meer dus. Dit is althans mijn visie erover. Maar dat is nu eenmaal hoe onze samenleving in elkaar zit. We moeten blijven draaien en mogen niet stilvallen, vandaar de deadlines. We moeten ervoor zorgen dat we op schema zitten of er zwaait wat. Mensen zeggen soms ook wel ‘time is money’.

Langst de andere kant is het wel goed dat deadlines worden opgesteld. Anders zou de kans er misschien inzitten dat mensen niets meer doen en lui worden. Maar een beetje meer ontspanning zou denk ik alle mensen goed doen. 

zondag 6 januari 2013

Het dialect wordt een jongerentaal

'Limburgs en West-Vlaams zullen niet verdwijnen'

In het artikel wordt de vraag gesteld dat men bij jongeren wellicht niet meer naar dialect moet vragen. Het antwoord hierop is dat jongeren geen traditioneel landbouwgereedschap of dieren in het dialect kunnen opnoemen, maar als het om klanken of vervoegingen van werkwoorden gaat dit wel het geval is. Er is sprake van een schaalvergroting: dialecten evolueren naar regiolecten. Dit wil zeggen dat je vroeger kon horen aan iemand uit welk dorp dit kwam. Bij jongeren is dit haast niet meer mogelijk.

Dit heb ik ook ondervonden bij het invullen van de enquête. Bij de jongere generatie werd vrij algemeen geantwoord, maar bij ouderen hoorde je een duidelijk verschil in het benoemen van de spelletjes. Zelfs al is de ene persoon van kuurne en de andere van kruishoutem. De ene persoon zegt tegen een schommel een 'renne' en de andere persoon zegt een 'ritse'. 

Jongeren hebben nu veel bredere contacten dan vroeger en ze passen hun taalgebruik aan om goed verstaanbaar te blijven. Tegenwoordig zijn er minder jongeren die het dialect dat vroeger gehanteerd werd nog kunnen uitspreken. Dit heb ik ook gemerkt bij het interviewen. De jongste generatie kon bijna geen enkel spel in het dialect benoemen. 

Bijhorende link artikel: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=1D271K0R 

Op de blog van het dialectenonderzoek werd de vraag gesteld of West-Vlamingen moeten ondertiteld worden. Ik ga hiermee akkoord want tegenwoordig wordt alles ondertiteld op TV. Ook is het gemakkelijker voor de mensen die het West-Vlaams minder begrijpen. Maar over het algemeen komt er bijna geen West-Vlaams voorop de televisie. Toch heb ik nog een klein voorbeeldje gevonden waarin er ook ondertiteling geplaatst wordt. Veel kijkplezier!

Willy's en Marjetten 'djoef van de week' 
http://www.youtube.com/watch?v=QXB6pdkNB5I

Dialectonderzoek 'Stop de tijd'

Stop de tijd 

Voor het vak taalvaardigheden kregen we de opdracht om vier enquêtes af te leggen bij vier verschillende leeftijdscategorieën. Bij elke persoon die je interviewde diende je in te vullen waar hij woont, geboren is, van waar de moeder afkomstig is en welke studies de moeder had gedaan.

We kregen tien afbeeldingen die we moesten tonen aan de mensen die geïnterviewd werden die zij dan moesten benoemen in hun dialect. Het waren allemaal afbeeldingen van spelletjes van vroeger: vliegeren, schommelen, glijden, een katapult, een proppenschieter, hinkelen, keilen, een koprol maken, bikkelen en verstoppertje.

Ik merkte een groot verschil bij de verschillende antwoorden. Het bleek dat mensen bij de oudste leeftijdscategorie alle woorden dialectisch beantwoordden. De mensen uit de jongste leeftijdscategorie antwoordden zo goed als geen enkel woord in het dialect.

Verstoppertje 

Schommelen 
Kiskassen 
Een koprol maken 
Hinkelen 
Glijbaan 
Een vlieger 
Bikkelen 
Proppenschieter 






Een katapult 

Ik vond het een leerrijke opdracht en leuk om te doen.

Wilt u meer informatie over dit dialectonderzoek? Dit is de hyperlink van hun blog: http://dialectonderzoekstopdetijd.blogspot.be/

Verhaal vertellend voorlezen

Sinterklaasje - Liesbet Slegers

Tijdens mijn doemoment verhaal vertellend voorlezen koos ik voor het boek Sinterklaasje van Liesbet Slegers. Het is een heel goed boek voor de kinderen uit de eerste kleuterklas, want er is veel mogelijkheid tot interactie. In de klas is het de gewoonte dat de kinderen op de grond gaan zitten, voor de kleuterleidster. Dus deden de kinderen dit ook bij mij. Ik vind dit een goeie manier van voorlezen, want zo kunnen de kinderen gemakkelijk interactie bieden en zijn ze ook goed gefocust op het verhaal.



Bij het verhaal had ik ook nog een klein spel gemaakt: een soort slang met prenten uit het boek. De kinderen kregen elk om beurt een kaartje met langst de ene kant bijvoorbeeld een pakje en langst de andere kant een zwarte piet. Het volgende kind kreeg dan een kaartje met een pakje, zodat hij dit naast het andere kaartje kon leggen. Zo maakten de kinderen zelf een slang.



Buitenschoolse activiteit

Kaarting


Op vrijdagavond 16 november vond een kaarting plaats op de lagere school in Gullegem . Het was onze taak om gezelschapsspelletjes te spelen met de kinderen die het kaarten als eerder saai ervoeren.

Het spelen van de spelletjes was in de vorm van een laddercompetitie. De kinderen konden ons, werkplekstudenten, uitdagen om een spel te spelen. Maar de kinderen kwamen niet vanzelf naar ons. Wij moesten naar de zaal gaan waar de kaarting plaatsvond. We waren zwaar geladen; met de ladder en enkele spelletjes in onze handen lukte het ons gemakkelijk om de kinderen enthousiast te maken.

Jungle speed 
Het was een eerder hectische avond, met de al ietwat oudere kinderen die het actieve spel jungle speed blijkbaar geweldig vonden. Maar toch was het amusant. Het een tweede keer doen zou ik niet afslaan.










Een overvloed aan spelletjes 
Vier vermoeide, toch tevreden gezichtjes

Oefenmoment onthaal

Onthaal rond oma en opa 

Tijdens mijn oefenmomenten gaf ik een onthaal rond het belangstellingscentrum oma en opa. Hiervoor had ik een oma en opa geknutseld uit papier met bijhorende kledingstukken die de kinderen aan de oma en opa moesten hangen.

Ik plaatste de oma en opa in het midden van de onthaalkring. Ik vroeg aan de kinderen waarom de oma en opa het een beetje koud hadden. ''Omdat ze geen kleertjes aanhebben!''. Dus mochten de kinderen elk om de beurt naar mij komen, raden welk kledingstuk het was en het op de oma of opa plaatsen.

De kinderen vonden dit een hele leuke opgave, vooral omdat ze zelf de oma en opa hadden aangekleed. Ze zagen dus de verandering van de grootouders in hun ondergoed naar de grootouders met kleren aan.

De oudjes in hun ondergoed

Hier zie je de verschillende kledingstukken: een broek, een trui,
een wandelstok of zelfs een pijp


Ziezo, de oudjes hebben geen koud meer

Muzische opener

Het land van de grote woordfabriek

Tijdens onze eerste week op de werkplekschool kregen we een heuse opdracht voor het vak muzische grondhouding: een muzische opener in elkaar steken. Het stuk werd gebaseerd op het verhaal ''Het land van de grote woordfabriek'' van Agnès de Lestrade en Valeria Docambo. We hebben het verhaal een beetje aangepast.

In het land van de grote woordfabriek is het erg duur om woorden te kopen. Florian, een arme jongen, is erg verliefd op een rijk meisje: Sibelle. Maar er zijn twee bullebakken die Florian pesten omdat hij geen woorden kan kopen. Op een nacht verschijnt de woordfee en verstopt een gouden woord in de vuilnisbak naast het huis van Florian. Wanneer de arme jongen opstaat, vind hij het woord. Hij is dolgelukkig en zegt het woord liefde meerdere malen luidop. Wanneer Sibelle langskomt, raapt Florian al zijn moed samen en gaat naar haar toe. De twee bullebakken staan bij Sibelle maar ze is niet geïnteresseerd in hun praatjes. Ze duwt de bullebakken weg, Florian gaat op zijn knieën zitten en hij zegt: ''Liefde!''. De twee pestkoppen zijn teleurgesteld en gaan weg. De arme jongen en het rijke meisje knuffelen. Eind goed, al goed!

Ik vond het muzisch project een erg leuke ervaring en kijk er al naar uit om nog eens zoiets te doen.


Hier kopen de twee pestkoppen scheldwoorden 


De bullebakken pesten Florian 

De fee bedenkt een plannetje om de bullebakken te betoveren 

Sibelle wil Florian troosten, maar ze begrijpt hem niet 
De fee verstopt het gouden woord in de vuilbak van Florian 
Florian verklaart zijn liefde aan Sibelle 



Welkom op mijn blog!

Beste lezer

Ik ben juffrouw Margo en ben dit jaar gestart met studeren in de KATHO, meer bepaald: kleuteronderwijs via werkplekleren. Tijdens de zomervakantie heb ik heel hard getwijfeld over wat ik wilde studeren. Uiteindelijk ben ik naar de opendeurdagen in Tielt geweest en daar botste ik op een richting waar ik nog nooit eerder van had gehoord: werkplekleren. Na het krijgen van informatie over de studie, besliste ik om ervoor te gaan. En ik ga er nog steeds voor!

Werkplekleren verschilt van de normale opleiding voor kleuteronderwijs. Je wordt letterlijk in het werkveld gegooid. Elke dinsdag en donderdag ben ik druk in de weer in de eerste kleuterklas in Gullegem. Eigenlijk ben ik de hele week druk aan het werk, voor het maken van de vele - doch interessante - opdrachten. Maar veel werken beloont! Ik geniet echt van de opleiding, ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb.

Voor het vak taalvaardigheden dienen we een blog aan te maken dat een beeld geeft van wat ik allemaal beleef op de werkplek. Als jullie hierin meer interesse hebben, twijfel dan niet om nog eens een kijkje te nemen op mijn blog. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in mijn visie in verband met het vak RZL, ook hier zijn jullie welkom: http://margorzl.blogspot.be/

Veel leesgenot!

Juf Margo