zondag 6 januari 2013

Het dialect wordt een jongerentaal

'Limburgs en West-Vlaams zullen niet verdwijnen'

In het artikel wordt de vraag gesteld dat men bij jongeren wellicht niet meer naar dialect moet vragen. Het antwoord hierop is dat jongeren geen traditioneel landbouwgereedschap of dieren in het dialect kunnen opnoemen, maar als het om klanken of vervoegingen van werkwoorden gaat dit wel het geval is. Er is sprake van een schaalvergroting: dialecten evolueren naar regiolecten. Dit wil zeggen dat je vroeger kon horen aan iemand uit welk dorp dit kwam. Bij jongeren is dit haast niet meer mogelijk.

Dit heb ik ook ondervonden bij het invullen van de enquĂȘte. Bij de jongere generatie werd vrij algemeen geantwoord, maar bij ouderen hoorde je een duidelijk verschil in het benoemen van de spelletjes. Zelfs al is de ene persoon van kuurne en de andere van kruishoutem. De ene persoon zegt tegen een schommel een 'renne' en de andere persoon zegt een 'ritse'. 

Jongeren hebben nu veel bredere contacten dan vroeger en ze passen hun taalgebruik aan om goed verstaanbaar te blijven. Tegenwoordig zijn er minder jongeren die het dialect dat vroeger gehanteerd werd nog kunnen uitspreken. Dit heb ik ook gemerkt bij het interviewen. De jongste generatie kon bijna geen enkel spel in het dialect benoemen. 

Bijhorende link artikel: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=1D271K0R 

Op de blog van het dialectenonderzoek werd de vraag gesteld of West-Vlamingen moeten ondertiteld worden. Ik ga hiermee akkoord want tegenwoordig wordt alles ondertiteld op TV. Ook is het gemakkelijker voor de mensen die het West-Vlaams minder begrijpen. Maar over het algemeen komt er bijna geen West-Vlaams voorop de televisie. Toch heb ik nog een klein voorbeeldje gevonden waarin er ook ondertiteling geplaatst wordt. Veel kijkplezier!

Willy's en Marjetten 'djoef van de week' 
http://www.youtube.com/watch?v=QXB6pdkNB5I

Geen opmerkingen:

Een reactie posten